preloader
MENUSLUIT

Fysiotherapie & chiropractie bij paarden

Een dierenfysiotherapeut behandeld klachten bij dieren wanneer er problemen zijn in het bewegen of staan, oftewel het bewegingsapparaat. Waarbij fysiotherapie zich richt op het behandelen en begeleiden van blessures en aandoeningen in het bewegingsapparaat, richt chiropractie zich specifiek op de wervelkolom en de relatie met het zenuwstelsel.

De specialistische opleiding tot dierenfysiotherapeut duurt 2 jaar en daarvoor vindt eerst een vierjarige HBO opleiding voor humane fysiotherapie plaats. Dierfysiotherapie is een paraveterinair beroep en is een beschermde titel. Een dierfysiotherapeut is verplicht om zich te registreren in het diergeneeskunderegister.

Een gezond paard hoort zonder pijn en belemmeringen te kunnen bewegen. Een kleine verstoring in het bewegingsapparaat kan grote gevolgen hebben voor het paard, een paard is namelijk een meester in het maskeren en compenseren van een probleem. Een verstoring kan hierdoor makkelijk een groot probleem worden. Uiteindelijk kan zich dit uiten in bijvoorbeeld een kreupelheid of een pijnlijke rug en prestatievermindering.
Door middel van fysiotherapie en chiropractie kunnen verstoringen in het bewegingsapparaat en wervelkolom worden opgespoord en behandeld zodat het paard pijnvrij en zonder compensatie kan bewegen. Het paard zit hierdoor veel lekkerder in zijn vel en is in staat tot beter presteren.

Een fysiotherapeutische en chiropractische behandeling kan plaatsvinden na verwijzing van een dierenarts, of als er aanleiding voor is preventief. Het is belangrijk om als dierenfysiotherapeut samen te werken met een team van dierenarts, hoefsmid, tandarts, zadelmaker, instructeur etc. voor een optimale begeleiding van het paard en uiteraard ook de ruiter.

Een kleine verstoring kan zich makkelijk ontwikkelen tot meerdere of grotere problemen
Bewegen met
Aandacht